Чому маленький солодкий шматочок цукру називають білою смертю?
Справа в тому, що він, як не дивно, виводить з організму дуже важливі поживні речовини — в першу чергу, кальцій. Саме тому є небезпека розвитку карієсу і руйнування кісток .. Через цукор виникають і деякі види м’язової атрофії і артрити. Також надлишок цієї речовини в організмі викликає ще і захворювання крові, аж до гемофілії.
🔸 Однак залишивши з боку ці «кошмари», можна з упевненістю сказати, що цукор — універсальний продукт, який присутній в тому чи іншому вигляді в культурі багатьох країн. Чому універсальний? Та тому що, він може не тільки підсолоджувати їжу, але його також можна додавати і в різні соління й заготовки.
🔸 Джерелами цукру зазвичай служать цукровий очерет і буряк. Ще при відкритті європейськими мандрівниками Америки, трапився справжній цукровий бум, пов’язаний з вирощуванням цукрового очерету. Довгий час, цей продукт залишався дуже дорогим, оскільки вирощувався на плантаціях і потім перенаправлявся через океан. Дешевим аналогом виявився буряк, який можна було вирощувати не в таких примхливих погодних умовах.
🔸 Ще один цікавий факт про цукор: які види цукру нам відомі? Зазвичай це — цукровий пісок і рафінад (або кубики). Однак є і пилений цукор — той, що зазвичай відпилюють від цукрового брилу. Існує ще й льодяниковий цукор, який можна приготувати навіть у звичайних домашніх умовах ( він відмінно допомагає при простудних захворюваннях). А що ви знаєте про екзотичні сорти цукру?
🔸 Солодовий цукор зазвичай отримують з рису або проса і тисячоліттями саме цей вид і використовується в Японії. Зазвичай цей вид використовується при виготовленні дитячого харчування, а також у процесі випічки здоби. А в Китаї прийнято виготовляти кандіс, який буває трьох сортів — білий, темний або жовтий. Процес його виготовлення дуже трудомісткий: сироп виварюється близько десяти днів, потім промивається у вапняній воді і висушується. Результатом такої трудомісткої роботи стають гранули, які будуть довше розчинятися у воді, ніж інші види цукру. І, нарешті, у жителів Південного Сходу Азії прийнято вживати в якості підсолоджувача золотисту тягучку Ягер, яка може бути упакована ще й у плитки. Такий цукор виробляється з соку цукрової пальми і дуже приємний на смак.